Hoe werkt een warmtepomp?

Advies en installatie

Wij werken door heel Nederland!

Bel ons: 088 - 115 5635

Warmtepomp in werking

Niet elke warmtepomp werkt op dezelfde manier. Elk type heeft zo haar eigen systeem. Wat ze wel allemaal gelijk hebben: ze ‘zuigen’ lage temperaturen op, verhitten die en transporteren de warmte om die dan bij een hoge temperatuur weer af te geven.

Hoge en lage druk

Het gaat allemaal om het kookpunt van vloeistof. Door te werken met hoge en lage druk kun je het kookpunt van die vloeistof verhogen of verlagen. Verhogen doe je met een elektrische compressor. En verlagen met een smoorventiel (of turbine). De warmtepomp doet niet meer dan warmte uit lucht, water of grond halen en deze met verhoogde temperatuur via een warmtewisselaar afgeven aan bijvoorbeeld het water van je cv-systeem.

Van gas naar condens

Hoe werkt nu een elektrisch aangedreven warmtepomp? Die heeft een verdamper zodat vloeistof onder lage druk aan de kook slaat. Een compressor regelt de druk in die verdamper en perst gas (lucht) samen zodat er een hete damp de condensor binnenstroomt. Deze warmte raakt de relatief koude wand van een warmtewisselaar. Het gas (lucht) verandert hierdoor in vloeistof, eigenlijk in condens. Deze condens stroomt aan de onderkant weg naar een smoorventiel. Dit is de uitgang van de condens die dan in een ruimte komt waar de druk veel lager is. De condens koelt af tot het weer vloeistof is en dan begint het hele traject opnieuw.

De gespecialiseerde installateur legt het je graag in detail uit maar kan je meteen ook over de juiste warmtepomp adviseren en interessante prijscalculaties maken. Waarom wachten tot de subsidies opgedroogd zijn?

De meest gebruikelijke soorten

Op dit moment zijn er vier belangrijke soorten warmtepompen in de handel:

  • lucht-lucht warmtepomp
  • lucht-water warmtepomp
  • water-water warmtepomp
  • grond-water warmtepomp

De lucht-lucht variant doet eigenlijk hetzelfde als een koelkast, alleen precies andersom. Uit de buitenlucht haalt de pomp koude lucht, zet deze om in warme lucht en blaast die weer uit. Je kunt deze pomp ook als air conditioner gebruiken. De pomp inhaleert dan warme lucht en blaast die gekoeld weer uit. Ideaal voor al bestaande woningen.

De lucht-water warmtepomp neemt ook energie uit de lucht en brengt de temperatuur omhoog. Via een wisselaar wordt de warmte dan doorgegeven aan water (bijvoorbeeld dat van je centrale verwarming). Dit werkt minder als het buiten ijskoud wordt. Dan heeft het systeem wat hulp nodig van je hr-ketel. Vandaar dat deze pomp hybride wordt genoemd. De pomp is snel toepasbaar bij bestaande huizen.

Tot slot de water-water warmtepomp. Die haalt overtollige warmte uit de bodem en/of het grondwater. Het rendement kan hoog zijn maar de installatie zelf is wel een flinke klus. Daarom worden dit soort pompen voornamelijk aangelegd bij nieuwbouw. Het is dan gewoon makkelijker om putten voor deze warmtepomp te maken.

We geven je graag meer informatie over onze uitgebreide mogelijkheden en stellen ook met veel plezier een nauwkeurige offerte voor je op.