Kosten en rendement

Bespaar op je kosten

Wij werken door heel Nederland!

Bel ons: 088 - 115 5635

Kosten en rendement van de warmtepomp

Een warmtepomp ‘eet’ energie, namelijk elektriciteit. Juist daarmee produceert zo’n warmtepomp ook energie, warmte. De verhouding tussen energieverbruik en energielevering van dit apparaat is de coëfficient of performance, oftewel de COP. Veel pompen hebben een COP die ergens tussen de 4 en 6 beweegt. Dat betekent dat voor elke kWh die een pomp verbruikt, hij er 4 tot 6 kWh voor teruggeeft. Het rendement schommelt in dat geval tussen de 400% en de 600%. Dat is dus interessant.

De bron is van belang voor het rendement

Voor een goed rendement is de warmtepomp wel afhankelijk van de temperatuur van de bron, dus de omgeving waar de warmtepomp zijn energie weg haalt. Bovendien dient ook de afgiftetemperatuur het rendement. Liefst moet het gaan om een zo laag mogelijke afgiftetemperatuur. Echt grote warmtewisselaars kunnen het rendement ook verbeteren.

Een groen prijskaartje

Besef vooraf dat je door het nemen en laten installeren van een warmtepomp kosten maakt om vervolgens te gaan besparen op je energie. Dat is ook rendement en zie je terug in je facturen! Maar wat kost zo’n investering in goed rendement je eerst?

  • grond-water pomp: 10.000 – 15.000 euro
  • water-water pomp: vanaf 15.000 euro
  • lucht-water pomp: 4.000 – 7.000 euro
  • lucht-lucht pomp: 4.000 – 7.000 euro

De grondboringen maken de kosten voor een grond-water warmtepomp hoog en dat heeft dit type gemeen met de water-water pomp waarvoor diepe putten moeten worden gegraven. Het rendement van deze twee types is dan wel weer erg goed.
De optie van een lucht-water warmtepomp brengt minder kosten met zich mee. Net zoals de lucht-lucht variant die vrij gemakkelijk kan worden geïnstalleerd in bestaande woningen.

Het rendement van bovenstaande soorten kan nogal verschillen.

De balans van gas en stroom in het rendement

Je maakt de kosten inzichtelijk door een warmtepomp te gaan vergelijken met een traditionele hr-ketel. Bedenk dat sowieso zo’n pomp langer meegaat dan een gasketel. De grootste winst gaat naar het milieu want de CO2-uitstoot van een pomp kan tot 70% minder zijn dan die van een cv-ketel. De almaar stijgende kosten voor energie zorgen er daarnaast voor dat je elk volgend jaar meer op je energierekening bespaart met zo’n pomp.
Een warmtepomp maakt natuurlijk ook kosten want verbruikt ook energie. Van doorslaggevend belang is vaak de verhouding tussen de kosten voor gas en elektriciteit. Goede installateurs kunnen die berekening voor je maken. Zo kun je vooraf goed inschatten hoeveel je op kosten voor je nieuwe warmtepomp kunt besparen en naar een goed rendement kunt toewerken.

Wanneer komen de groene cijfers?

Bij de introductie van de warmtepomp op de markt werd de terugverdientijd van de kosten geschat op zo’n twaalf tot vijftien jaar. Bij de duurdere geothermische warmtepomp (grond-water) werd zelfs op twintig jaar gerekend. Tegenwoordig is de terugverdientijd behoorlijk gekrompen. Daar zijn redenen voor:

  • techniek is verbeterd, meer rendement
  • de apparaten kosten minder
  • subsidiemogelijkheden zijn sterk verbeterd
  • energieprijs blijft almaar stijgen

Bovenstaande redenen betekenen dat je al vanaf het zevende jaar de kosten van je warmtepomp eruit hebt! Aanvragen van offertes gaat dus zeker lonen!

We geven je graag meer informatie over onze uitgebreide mogelijkheden en stellen ook met veel plezier een nauwkeurige offerte voor je op.