Subsidie mogelijkheden

Alle subsidies op een rijtje

Wij werken door heel Nederland!

Bel ons: 088 - 115 5635

Warmtepomp met stevige subsidie

Dat is mooi… dat er meebetaald wordt aan een investering die je maakt om duurzamer energie op te wekken en ook nog geld te besparen. De overheid verstrekt natuurlijk niet voor niets subsidie op je nieuwe warmtepomp. Zij wil stimuleren dat zoveel mogelijk mensen energiebewuster met hun verbruik omgaan. En een warmtepomp lijkt daarbij een ideaal middel.

Eisen voor subsidietoekenning

Subsidiegeld krijg je vanuit de regeling Investeringssubsidie duurzame energie, kortweg ISDE. De regeling ging in 2016 in werking en loopt door tot 2021. Het is dus wel zaak nu te overwegen of een warmtepomp iets voor jouw huis is. De subsidietoekenning is afhankelijk van een paar voorwaarden:

  • warmtepomp maakt deel uit van een verwarmingstoestel
  • nominaal vermogen van je verwarmingstoestel is maximaal 70 kW
  • je verwarmingstoestel heeft een etiket, een productkaart en technische documentatie

Andere voorwaarden: je warmtepomp moet op de apparatenlijst warmtepompen staan en nieuw zijn. Er moet tijdig subsidie worden aangevraagd. En je pomp is in Nederland geïnstalleerd en mag niet binnen een jaar weer verwijderd worden.

Elk apparaat z’n eigen subsidie

De overheid maakt de subsidie transparant door de samenstelling van een steeds weer bijgewerkte apparatenlijst warmtepompen. Elke warmtepomp wordt eerst goed bekeken voordat er een subsidiebedrag aan wordt gehangen. Hoeveel subsidie je krijgt, hangt af van het type dat je kiest en de energieprestatie van dat apparaat. Een paar voorbeelden van subsidiebedragen:

  • warmtepompboiler (tapwater): 500 euro
  • lucht-water warmtepomp, 8 kW: 2300 euro
  • pekel-water warmtepomp, 8kW: 2800 euro

De complete lijst vind je op de website van het RVO.

Kies je warmtepomp naar vermogen

De hoogte van de subsidie mag natuurlijk niet maatgevend zijn. Als je een enorme subsidie binnenhengelt voor een 30 kW warmtepomp, is daarmee niet altijd je eigen situatie geholpen. Voor je huis heb je bijvoorbeeld maar 8 kW nodig. Daar hoort een lagere subsidie bij dan voor een 30 kW-apparaat die wel weer een hogere aanschafprijs heeft; en dan hetzelfde in je huis doet als die van 8 kW.

Subsidie in beweging

Al na een jaar zijn de spelregels voor subsidie veranderd. Zo zijn de grenzen van het thermisch vermogen gewijzigd. En warmtepompen in hoge energieklassen (A+ of A++ of hoger) zijn vanaf 2017 goed voor extra subsidie.

Het subsidieland heeft vele valkuilen en dwaalwegen. Gebruik dan ook vooral de expertise van professionele warmtepomp installateurs. Zij wegen perfect af hoe jouw situatie vertaald kan worden in het ideale subsidieplaatje. Laat je dan ook nog diverse offertes uitbrengen, dan zie je ook meteen welke installateur binnen je budget blijft.

subsidie

We geven je graag meer informatie over onze uitgebreide mogelijkheden en stellen ook met veel plezier een nauwkeurige offerte voor je op.